image

Onderstaande bericht kwam ik tegen op de pagina van Meldpunt modelfotografie wil hem graag onder de aandacht brengen.

Over het algemeen gaat het goed bij een fotosessie. Erworden goede afspraken gemaakt. Alles is leuk en gezellig. En de resultaten zijn mooi. Maar helaas zien we een enkele keer dat het mis gaat. En zoals je soms kunt lezen, kan het soms heel erg verkeerd gaan.

Handtastelijkheden. Bedreigingen tot zelfs aanranding of een poging daar toe. Laat ik vooropstellen dat die gelukkig op een hand te tellen zijn en het dus over het algemeen goed gaat, al horen we natuurlijk niet alles.

Maar wat als het mis gaat naar je gevoel en dat jij je als model of zelf als Mua bedreigd voelt. De fotograaf kon niet met zijn handen van je afblijven. Doet vreemde voorstellen. Onzedelijke handelingen of iets wat ook maar het gevoel geeft dat er iets niet in de haak is. Dan doe je aangifte bij politie. Nu horen we veel verhalen dat een model niet durft. Bang is voor wat andere zeggen. Bang voor ouders of werkgever. Zelfs bang dat het toch niets zal uithalen want het zal wel altijd zo er aan toe gaan of wie geloofd je nou. Misschien goed om daarom eens wat tips te geven.

1. Ben je meerderjarig. Doe aangifte. Die aangifte blijft gekoppeld aan de zaak maar zal buiten een advocaat en verdachte niet aan andere kenbaar worden gemaakt. Ook niet aan je werkgever.

2. Ben je minderjarig. Betrek toch je ouders erbij. Buiten dat zij op de hoogte zijn is het weer gelijk als het eerst punt. Misschien heb je schaamte, maar neem van mij aan als ouder. Ik pak liever de fotograaf aan dan dat ik mijn kind af val. Is natuurlijk voor iedereen weer anders maar met eerlijkheid kom je ver.

3. Bij twijfel kun je altijd praten met iemand van de zedenrecherche zonder verdere verplichting. Niemand zal je dwingen tot een verklaring als je dat zelf niet wil. Een goed gesprek kan je al verder helpen en vragen staat vrij.

4. Als iets gebeurt. Probeer, zonder jezelf in gevaar te brengen, wat bewijs krijgen. Pas wel op, heimelijke opnames met video of foto zijn strafbaar. Maar screenshots van chats bewaren of emails is altijd slim. Ben je met zijn twee naar een fotoshoot, wat altijd goed is, dan sta je al sterker.

5. Er is ook nog het Meldpunt Misdaad Anoniemwww.meldmisdaadanoniem.nl. Bedenk wel dat als het tot een vervolging komt nadat politie/recherche vooronderzoek heeft gedaan, je anonieme tip ook aan de gedaagde kenbaar wordt gemaakt. De kans dat die de melding weer met jou in verband brengt is aanwezigen daardoor je anonimiteit niet meer gegarandeerd. Eigenlijk dus als punt 1.

6. Dan is er de mogelijkheid om je te melden bij SteunpuntHuiselijk geweld www.vooreenveiligthuis.nl. Je zou denken dat die er alleen is voor bv ruzies e.d. in gezinnen maar die is er ook voor om je te helpen als je bent lastig gevallen. Die blijven wel anoniem en kunnen je in ieder geval helpen met vervolg stappen of steun.

7. En als laatste is er Slachtofferhulp Nederland www.slachtofferhulp.nl. Niet zo zeer om aangifte te doen waardoor iemand vervolgt wordt maar wel een punt waar je hulp kunt krijgen als het gaat om je verhaal te kunnen doen of om geholpen te worden doormiddel van advies, steun of doorverwijzing.

Nu doe je natuurlijk alleen aangifte of melding als het gaatom vreemde handelingen, onzedig gedrag of bedreiging. Je foto’s niet op tijdontvangen of je foto’s worden zonder toestemming ergens gebruikt. Auteursrechtschending enz vallen niet onder strafrecht maar onder civiele procedures en hiervoor is er rechtshulp of een jurist.

Wees vooral niet bang om advies te vragen. Zoals bij de tips staat (zie bestanden in deze groep) moet een foto sessie gewoon leuk en gezellig zijn. Je hoort daar met een fijn gevoel naar toe te gaan en vandaan te komen. En zoals we altijd zeggen. Voelt het niet goed, wegwezen.

Steunpunt Huiselijk geweld www.vooreenveiligthuis.nl
Slachtofferhulp Nederland
www.slachtofferhulp.nl
Meldpunt Misdaad Anoniem www.meldmisdaadanoniem.nl
Meldingen voor België
www.belgium.be/nl/justitie/slachtoffer/slachtofferhulp/centra_voor_slachtofferhulp/