Avond en nachtfotografie

De laatste tijd word ik zo nu en dan benaderd met de vraag hoe ik de avond en nachtfoto’s maak. Daarom zet ik deze uitleg online.

Voorbereiding

Over het algemeen heb ik ruim van te voren al bepaald wat ik ga fotograferen en vanaf welke positie ik dit wil gaan doen. Dit zorgt ervoor dat je niet eerst hoeft te zoeken naar de juiste plaats en wellicht te laat ben voor het mooiste moment.

Kurhaus

Voordat ik überhaupt op pad ga om een foto te maken zorg ik dat mijn apparatuur gecontroleerd is, alles werkt, de batterijen opgeladen zijn en ik alles bij me heb. Wat ik bij me heb is over het algemeen:

  • Canon 5D Mark II body
  • Canon 24-105 f4 lens (L-serie)
  • Canon 70-200 f4 lens (L-serie)
  • Canon draad ontspanner
  • Rollei fotopro statief.
  • B en W 10 stops grijsfilter voor de 24-105 mm lens.
Binnenhof Den Haag Nachtfoto

Verder is het belangrijk dat je weet wanneer de zon onder gaat. Ik prefereer het blauwe uur. Dit is het uur na zonsondergang en geeft een mooie donkerblauwe lucht. Een handige app om dit voor je te berekenen is “Exsate Golden Hour” deze is er zowel voor android als Apple producten.

Op locatie

Zorg voor een stevige stabiele ondergrond waar je je statief opzet. Zorg ervoor dat je camera horizon recht is ten opzichte van het object wat je fotograferen gaat.
Let erop dat bij flinke wind een statief alsnog onstabiel word en er in de foto alsnog bewegingsonscherpte zal ontstaan. Om dit te voorkomen kan je bij de meeste statieven een gewicht (bijvoorbeeld je fototas) hangen aan het haakje in het middelpunt.

Wanddecoratie - skyline Rotterdam
Turfmarkt Gouda

Instellen Camera

Op de M stand heb je het meeste invloed op je camera, dit is dan dus ook mijn voorkeur.
Verder heb ik de basis instellingen als volgt:

  • ISO 100
  • Diafragma tussen de F8 en F13

 

De sluitertijd moet je ontdekken, meestal werkt een sluitertijd van 25 a 30 seconden al heel goed.
Mocht de foto alsnog te donker zijn zet je je camera op Bulp (B). Indien de B niet op het instellingen wieltje staat ga je naar de sluitertijd instelling op je camera en ga je voorbij de 30 seconden. de tekst Bulp zal dan in het scherm verschijnen.

Zet de beeldstabilisatie uit! Op een statief werkt dit tegen je en zorgt voor bewegings onscherpte.

Nu is het zaak dat een draad ontspanner gebruikt word. Daarmee kan jezelf bepalen hoelang je wilt dat de sensor licht opvangt. Vanzelfsprekend stel scherp op het onderwerp!

Nabewerking

In de nabewerking breng ik voornamelijk de gebruikelijke tinten in balans met Lightroom.
De zwarte lichtjes in de plus de witte iets in de min. Schaduwen iets omlaag en de hooglichten eruit.
Tikje contrast erbij en klaar.

Tips voor deze uitleg mail me via het contactformulier