Smartphone fotografie

Met de komst van de smartphone heeft iedereen tegenwoordig een fotocamera direct voorhanden, maar hoe maak je nou eigenlijk een goede foto? Met deze tips over smartphone fotografie willen we u helpen nog mooiere foto’s te maken. Enkele tips van ons als professioneel fotografen laten jou een pro worden in smartphone fotografie.

Vaste hand en fysieke knop

Veel foto’s mislukken door bewegingsonscherpte, dit komt omdat de fotograaf de camera niet stil houdt tijdens het maken van de foto of kort erna. Een smartphone is vaak nog aan het verwerken terwijl je denkt dat de foto al gemaakt is. Het beste kan je wachten tot je telefoon de foto laat zien, je weet dan zeker dat hij klaar en gelukt is. Bij bijna elke smartphone kan je de volumeknop instellen als afdruk knop. Hierdoor heb je je toestel al snel met 2 handen vast.

Mis het moment niet

Bij een smartphone fotografeer je via een applicatie die eerst gestart moet worden, daardoor duurt het even voordat de foto gemaakt kan worden. Bij een iPhone kan je vanaf iOS-10 vanaf het startscherm naar links vegen om de camera applicatie te starten. De meeste Android toestellen hebben een camera icon om de camera snel te starten.

Scherpstellen

De huidige smartphones stellen tegenwoordig snel en automatisch scherp. Dit is makkelijk maar het kan fout gaan, het blijft immers een apparaat. Corrigeer dit door op het scherm, het onderwerp aan te tikken wat je scherp wilt hebben. Het toestel corrigeert dit dan automatisch.

Smartphone fotografie

Compositie

De compositie van een foto maakt hem interessant voor de kijker als er rekening gehouden wordt met enkele kleine regels. In de camera applicatie kan je een functie inschakelen die hulplijnen of raster heet. Deze functie kan je helpen te zorgen dat de horizon recht is. 

Gebruik lijnen om diepte te krijgen in een foto.
Fotografie De regel van een derde

Daarnaast zijn er in dit raster 4 punten waar de lijnen elkaar kruisen (gulden snede). Door je hoofdonderwerp op zo’n snede te plaatsen wordt de aandacht van de kijker hier naartoe getrokken.  Door een voorwerp op de voorgrond te nemen ontstaat er diepte in de foto, dit is toegepast in de foto hiernaast. De aanlegplaats zorgt in dit geval voor de diepte in de foto en de Erasmusbrug is geplaatst op een snede van het raster. Deze compositieregel heet: de regel van een derde.

Om een intrigerende foto te maken kan je gebruik maken van de aanwezige “lijnen” om de aandacht naar je onderwerp te krijgen. Tevens brengen de lijnen diepte in de foto. Als fotograaf moet je de lijnen wel zien wanneer je bepaald waar je je foto gaat maken, dit kan lastig zijn. Hiernaast zie je een voorbeeld waarbij er gebruik is gemaakt van lijnen. In dit geval vormt de brugleuning de lijn naar het onderwerp.

Personen fotograferen

De regel van een derde en het gebruik van lijnen kan ook prima gebruikt worden om een portret te maken van een persoon. Met deze regels in het achterhoofd maakt je vanaf nu professionele foto’s van je naaste.

Manon - fotograferen met je smartphone - guldesneden
Bij de voorbeeldfoto is er gebruik gemaakt van de leuning als lijn en het model is op de gulden snede geplaatst.

Kies je moment

Wanneer is het nu een juist moment om een foto te maken? Veel van dit soort dingen zijn vrij eenvoudig te plannen. In het uur na zonsopkomst en voor zonsondergang is het zogenaamde gouden uur. In dit uur straalt de zon een goudkleurige gloed uit. Een ideaal moment dus om zowel landschappen als portretten te fotograferen. Daarnaast zijn er applicaties die prima voorspellen of er een interessante zonsondergang aan komt of dat je beter thuis kan blijven. 

Pier_Scheveningen_Parelmoerwolken - Landschappen wanddecoratie

Handige app's

Android

Fotobewerking – Pixlr

FotobewerkingAvairy

FotobewerkingInstagram

VoorspellingExsate Golden hour

Locatie’sNatuur in Nederland

iPhone
Fotobewerking – Pixlr
FotobewerkingAvairy
FotobewerkingInstagram
VoorspellingLight Trac
Locatie’sNatuur in Nederland
Facebook
Twitter
Google+
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn
Email

Geef een reactie