Smartphonefotografie

Smartphone fotografie hoe maak je nu eigenlijk mooie foto’s met een telefoon. Met de komst van de smartphone heeft iedereen tegenwoordig een fotocamera direct voorhanden, maar hoe maak je nou eigenlijk een goede foto? Met deze tips over smartphone fotografie willen we u helpen nog mooiere foto’s te maken. Enkele tips van ons als professioneel fotografen laten jou een pro worden in smartphone fotografie.

Workshop_Preston_Palace_fotografie_personeelsfeest (1)

Vaste hand en fysieke knop

Veel foto’s mislukken door bewegingsonscherpte, dit komt omdat de fotograaf de camera niet stil houdt tijdens het maken van de foto of kort erna. Een smartphone is vaak nog aan het verwerken terwijl je denkt dat de foto al gemaakt is. Het beste kan je wachten tot je telefoon de foto laat zien, je weet dan zeker dat hij klaar en gelukt is. Bij bijna elke smartphone kan je de volumeknop instellen als afdruk knop. Hierdoor heb je je toestel al snel met 2 handen vast.

IMG_9249

Compositie

De compositie van een foto maakt hem interessant voor de kijker als er rekening gehouden wordt met enkele kleine regels. In de camera applicatie kan je een functie inschakelen die hulplijnen of raster heet. Deze functie kan je helpen te zorgen dat de horizon recht is. 

Daarnaast zijn er in dit raster 4 punten waar de lijnen elkaar kruisen (gulden snede). Door je hoofdonderwerp op zo’n snede te plaatsen wordt de aandacht van de kijker hier naartoe getrokken.  Door een voorwerp op de voorgrond te nemen ontstaat er diepte in de foto, dit is toegepast in de foto hiernaast. De aanlegplaats zorgt in dit geval voor de diepte in de foto en de Erasmusbrug is geplaatst op een snede van het raster. Deze compositieregel heet: de regel van een derde.

Bosbrug_Den-Haag
Regel_van_een-3e

Personen fotograferen

De regel van een derde en het gebruik van lijnen kan ook prima gebruikt worden om een portret te maken van een persoon. Met deze regels in het achterhoofd maakt je vanaf nu professionele foto’s van je naaste.

Bij de voorbeeldfoto is er gebruik gemaakt van de leuning als lijn en het model is op de gulden snede geplaatst.

Kies je moment

Wanneer is het nu een juist moment om een foto te maken? Veel van dit soort dingen zijn vrij eenvoudig te plannen. In het uur na zonsopkomst en voor zonsondergang is het zogenaamde gouden uur. In dit uur straalt de zon een goudkleurige gloed uit. Een ideaal moment dus om zowel landschappen als portretten te fotograferen. Daarnaast zijn er applicaties die prima voorspellen of er een interessante zonsondergang aan komt of dat je beter thuis kan blijven. 

Pier_Scheveningen_Parelmoerwolken

Handige app's

Android

Fotobewerking – Pixlr

FotobewerkingAvairy

FotobewerkingInstagram

VoorspellingExsate Golden hour

Locatie’sNatuur in Nederland

iPhone
Fotobewerking – Pixlr
FotobewerkingAvairy
FotobewerkingInstagram
VoorspellingLight Trac
Locatie’sNatuur in Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn